
Stowarzyszeniu Aktywni dla Małgowa ( gmina Lisków) przyznano pierwszą nagrodę za nalewkę z jagód leśnych w XX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Finał konkursu odbył się kilka dni temu w Długiej Wsi (gmina Dobra). - Nasze Stowarzyszenie zaprezentowało się w kategorii dania i potrawy regionalne. Przygotowaliśmy zupę z dyni na ostro i kaczkę po Liskowsku. Natomiast w kategorii „napoje regionalne” serwowaliśmy nalewkę z jagód leśnych. Konkurencja była duża. Łącznie do degustacji komisji konkursowej przedstawiono 30 potraw i blisko 60 produktów takich jak wina, miody, nalewki, wędliny, sery czy pieczywo z całej Wielkopolski. Komisja przyznała 22 wyróżnienia i nagrody. Przy takiej konkurencji szczególnie wartościowa jest pierwsza nagroda jaką przyznano nam za nalewkę – mówiła Elżbieta Aleksander ze Stowarzyszenia Aktywni dla Małgowa, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Liskowie.
Stowarzyszenie wystawiło też obrazy aniołów malowanych na ponad 200 – letnich deskach, które również zachwycały zwiedzających. Na liskowskie stoisko zapraszały obecne na festiwalu Maria Krawiec, wójt Gminy Lisków, członkinie Stowarzyszenia oraz cytowana E. Aleksander.
Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego.
(grz)