
W maju 2024 r. przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa wielkopolskiego pobrali do badań laboratoryjnych w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych 100 próbek lodów w tym 55 lodów na bazie mleka z automatu. Spośród zbadanych próbek 5 zostało zakwestionowanych ze względu na zawyżoną liczbę Enterobacteriaceae w lodach z automatu na bazie mleka.
Zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wskazuje na niewłaściwy proces higieny produkcji lodów. W tym zakresie przedsiębiorca jest zobowiązany do usunięcia nieprawidłowości oraz dokonanie oceny procesu przygotowywania lodów w tym, m.in.: czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i urządzeń, higieny personelu, weryfikacji procedur czyszczenia i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i powierzchni produkcyjnych. Po dokonanej ocenie i poprawie warunków higieny próby pobierane są ponownie i analizowane pod względem mikrobiologicznym. Jeżeli wyniki badań nie budzą zastrzeżeń przedsiębiorca może rozpocząć działalność.
Źródło: Wiesława Kostuj, Rzecznik Prasowy WSSE w Poznaniu
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Totalny brud panuje w sklepach z żywnością .personel bez czepków na głowie na palcach pierścionki bransoletki. Pazury przyklejone długie pomalowane hgdzie jest Sanepid???po co te Hccp jak nie stosuje się procedur????