
W niedzielę w restauracji „Zloty Karaś” w Lipce odbyło się coroczne Powiatowe Spotkanie Sołtysów Ziemi Kaliskiej.
Sołtysi przyjęli zaproszenie Krzysztofa Grabowskiego, wicemarszałka województwa wielkopolskiego, Krzysztofa Nosala, starosty kaliskiego oraz Tadeusza Maciejewskiego, prezesa Powiatowej Rady Sołtysów i licznie przybyli na spotkanie. Obecni byli również włodarze miast i gmin oraz samorządowcy powiatu kaliskiego. W roli gospodarza wystąpił T. Maciejewski.
Tegoroczne spotkanie wkomponowano w obchody II Święta Karpia, czyli w festyn rodzinny jaki w tym dniu odbywał się na terenie gospodarstwa rybnego Lipka, którego właścicielem jest Stanisław Błaszkowiak. W części edukacyjnej spotkania wygłoszone zostały cztery prelekcje. Dominik Bekasiak, kierownik Programu „Odnowa Wsi 2020 plus” przybliżył szczegóły realizacji tego programu w Wielkopolsce. O działalności Wielkopolskiej Izby Rolniczej mówił Mieczysław Łuczak, przewodniczący Rady Powiatowej WIR w Kaliszu. Aktualne programy pomocy dla rozwoju polskich rolników, to tematyka poruszana przez Mariusza Krupińskiego, doradcę rolniczego. Natomiast prof. Andrzej Wojtyła swoje wystąpienie poświecił tematyce zdrowej żywności, koncentrując uwagę na polskim karpiu.
Spotkanie było też okazją by podziękować osobom, które na co dzień pracują na rzecz poprawy życia mieszkańców wsi. A także tym, którzy ich działalność dostrzegają, wspierają i doceniają. Sołtysi wręczyli podziękowania burmistrzom i wójtom za ufundowanie sztandaru Sołtysom Ziemi Kaliskiej. Zbigniewowi Słodowemu, wicestaroście kaliskiemu nadano tytuł „Honorowego Sołtysa”, za dotychczasową współpracę. Natomiast Stanisław Błaszkowiak, właściciel łowiska i restauracji Lipce uhonorowany został tytułem „Przyjaciel Powiatu Kaliskiego”.
(grz)
foto: Starostwo Powiatowe w Kaliszu