
Nie tyle świnia, co potrawy i wędliny z wieprzowiny dominowały podczas sobotniego (11 lipca br.) X Regionalnego Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną. Impreza odbyła się w Gospodarstwie Agroturystycznym „Karczma Kaliska” Janusza Nowaka w Szadku ( gmina Ceków Kolonia).
Co prawda koronawirus spowodował, że gości było zdecydowanie mniej jak w poprzednich latach ale nie przerwał corocznego cyklu imprezy. Nim goście mogli skosztować przygotowywanych specjałów, a później uczestniczyć w prawdziwej biesiadzie wzięli udział w zajęciach edukacyjnych. Były to warsztaty, podczas których zgłębiali tajniki przygotowywania żywności metodami tradycyjnymi, oczywiście z wieprzowiny. Natomiast gość imprezy Piotr Szymkowiak, znany podróżnik i znawca kulinarny podczas prelekcji wykazał jak ważną rolę pełniła wieprzowina w tradycji i kuchni polskiej. Zaprezentowano również cała paletę potraw z wieprzowiny. Można było posmakować między innymi: świeżonkę ze świniobicia, schab z kością, kotlet mielony, kaszę jęczmienną z wątróbką, żeberka duszone, kiełbasę na gorąco, podroby i wędliny. Nie mogło zabraknąć tradycyjnego bigosu, kapusty z grochem, sałatek i ogórków małosolnych. Przygotowanie potraw i wędlin zabezpieczył Zakład Mięsny Tomasz Łucyk w Złotnikach Małych ( gmina Stawiszyn). Uczestnicy mogli też posmakować wypiekanego na miejscu przez Mirosławę Wielgocką z Przedzenia (gmina Ceków Kolonia) chleba na zakwasie. Był tak smakowity, że wielu bochenkiem chleba wracało do domu. Natomiast Ignacy Wolniaczyk , także z Przedzenia oferował do sprzedaży znakomity miód ze swojej pasieki. W spotkaniu uczestniczyli między innymi Krzysztof Nosal, starosta kaliski, Jan Adam Kłysz, przewodniczący Rady Powiatu oraz Mariusz Chojnacki, wójt gminy Ceków Kolonia. Organizatorem imprezy było Gospodarstwo Agroturystyczne Janusza Nowaka „Karczma Kaliska” w Szadku przy współpracy z kaliskim starostwem powiatowym.
(grz)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie