
W czerwcu pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej woj. wielkopolskiego pobrali do badań laboratoryjnych w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych 200 próbek lodów w tym 160 lodów na bazie mleka z automatu z terenu naszego województwa. W Kaliszu nie stwierdzono nieprawidłowości
Spośród badanych próbek zakwestionowano 15 próbek lodów z automatu na bazie mleka ze względu na zawyżoną liczbę Enterobacteriaceae.
Zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wskazuje na niewłaściwy proces higieny produkcji lodów. W tym zakresie przedsiębiorca jest zobowiązany do usunięcia nieprawidłowości oraz dokonanie oceny procesu przygotowywania lodów w tym, m.in.: czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i urządzeń, higieny personelu, weryfikacji procedur czyszczenia i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i powierzchni produkcyjnych.
Nieprawidłowości stwierdzono w 3 zakładach znajdujących się w powiecie nowotomyskim, średzkim i konińskim, gdzie wydano decyzje nakazujące unieruchomienie działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów i przedstawienia wyników organom nadzorującym
Wiesława Kostuj, rzecznik prasowy WSSE w Poznaniu
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie