
Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 30 września wejdą w życie przepisy, które nakładają obowiązek znakowania świeżego mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia. Taki obowiązek wprowadziła Komisja Europejska
Nowe oznakowanie mięsa flagami państw pojawi się na mięsie świeżym ze świń, owiec, kóz i drobiu sprzedawanym na wagę. Nowe regulacje nie dotyczą natomiast mięsa sprzedawanego w opakowaniach. Ministerstwo wyjaśnia, że oznakowane powinno być miejsce chowu i miejsce uboju. Jeśli natomiast zwierzę urodziło się za granicą, a hodowane i ubite zostało w Polsce, będą musiały pojawić się dwie flagi Polski.
Na mięsie na wagę będzie musiała się znaleźć, oprócz informacji słownej, także flaga kraju pochodzenia, a na mięsie w opakowaniu wystarczy oznaczenie słowne.
Jednak nie każde mięso na wagę będzie musiało być oznaczone flagami państw. Nowe przepisy nie dotyczą produktów, które zostały już oznakowanie graficznie jako "Produkt polski", czyli mięsa pochodzącego od zwierząt urodzonych, hodowanych i ubitych w Polsce.
Komisja Europejska zapowiada również zmiany dotyczące innych produktów spożywczych. W przyszłości ma zostać wprowadzony obowiązek umieszczania z przodu opakowania informacji o wartości odżywczej danego produktu oraz jego wpływie na klimat i środowisko.
M.F.
(Fot. pixabay)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
holowane?
nie spożywać zatrute świńską grypą?