Centrum Kalisza wypełniają coraz to nowe lokale gastronomiczne. 21 października otworzono tam nową kawiarnię - The White Bear Coffee
Jeśli lubisz kawę i stać by Cię było na zakup do domu kawiarnianego ekspresu za 35 tys zł to i tak nie osiągniesz perfekcyjnego smaku jaki oferują w nowo otwartej kawiarni The White Bear przy ul. Śródmiejskiej 4 w Kaliszu. Oto ich tajemnica.
Kawa, którą serwują gościom pochodzi z segmentu speciality, do którego należy tylko 3% kaw na świecie. Polega to na tym, że we własnej sieciowej palarni mieszane są dwa wyborne gatunki pochodzące z Brazylii i Kenii w bardzo precyzyjnie dobranym stosunku. Następnie ziarna są dokładnie selekcjonowane pod względem wielkości, aby każde ziarno było jednakowe. Dopiero wtedy kawa jest wypalana. Tak powstaje autorska mieszanka opracowana przez słynnych polskich baristów, często wyróżnianych na ogólnoświatowych konkursach baristycznych; Marcina Zalewskiego, Łukasza Kalicińskiego, którzy jednocześnie są współzałożycielami sieci kawiarni The White Bear Coffee.
Drugim, równie ważnym elementem, jest technologia przyrządzania kawy w kawiarni. Każdego dnia przed otwarciem kawiarni ekspres kawowy jest kalibrowany albo jak mówią bariści ustawiany. Każdego bowiem dnia trzeba dostosować gradację młynka do panującej aktualnie pogody, czyli ciśnienia barometrycznego, wilgotności i temperatury powietrza. Takie ustawianie codziennie wykonuje barista, mozolnie testując kolejno zrobione espresso, otrzymane przy różnym stopniu zmielenia kawy.
- Pomimo, że pracuję w gastronomii od wielu już lat i początkowo także myślałem, że takie codzienne ustawianie ekspresu to zbędna przesada, aż pewnego ranka spiesząc się napiłem się kawy przed ustawieniem ekspresu. Do dzisiaj jestem zdziwiony tą różnicą w smaku
- mówi współwłaściciel kaliskiego The White Bear Marcin Zaradny.
Trzecim elementem dobrej kawy jest woda, która zanim trafi do ekspresu poddawana jest zmiękczeniu prawie do zera.
Kolejne, co wyróżnia The White Bear Coffee od innych kaliskich kawiarni, to kawa przelewowa. Różni się ona od espresso tym, że ma kilka razy więcej kofeiny. Espresso jest intensywna, ale pobudza chwilowo, natomiast tutejsza kawa przelewowa utrzymuje poziom pobudzenia na bardzo długo. Jest robiona ze specjalnie sprowadzanej górskiej wody.Oferują tu dwa rodzaje kawy przelewowej: z Rwandy, bardziej kwaśna o posmaku herbacianym i z Kolumbii z lekką owocową nutą.
O ile kawa w ekspresie parzy się około 30 sekund, to kawa przelewowa od 7 do 10 minut.
Cena serwowanych tutaj kaw zależy od wielkości filiżanki.
Wcześniej cała załoga przeszła wielodniowe szkolenie w centrali firmy w Białymstoku. Bezpośrednio od mistrzów poznawali wszystkie kawowe tajniki, począwszy od surowca, a na procesie wypalania skończywszy.
Kawiarnia czynna jest codziennie od g. 7:30 i do g. 8.30 oferuje kawę w obniżonej o 50% promocyjnej cenie. Od rana posiada w swoje ofercie również kanapki, które można zjeść na miejscu lub zapakować na wynos.
W kawiarni The White Bear jest spory wybór rzemieślniczych lodów (nie robionych z proszku, lecz naturalnych składników) i ciast, których gatunki prawie codziennie się zmieniają. Na stałe dostępne są chałwy i baklawy bezpośrednio importowane z Turcji.
Warto spróbować i samemu.się przekonać.
A.W.