
Tylko do 27 czerwca ( najbliższy czwartek) trwa nabór zgłoszeń do finału XXIII edycji konkursu etapu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W tym roku wydarzenie odbędzie się podczas imprezy kulturalno-rozrywkowej „Wijewiada” w sobotę 13 lipca, w Wijewie (powiat leszczyński).
Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej. Uczestnicy konkursu czerpiąc z lokalnych receptur i tradycji mogą zaprezentować przed szeroką publicznością swoje unikatowe i nigdzie niespotykane potrawy i produkty, pozyskać nowych klientów oraz promować region.
Organizatorami konkursu są: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Gminą Wijewo.
- Przed nami finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, podczas którego wybrane zostaną najlepsze regionalne produkty tradycyjne oraz potrawy. W sobotę 13 lipca w Wijewie będzie można spróbować najlepszych dań oraz poznać bogactwo kulinarne Wielkopolski. Konkurs ma na celu zebranie producentów zdrowej i nieprzetworzonej żywności oraz tradycyjnych potraw, promocji ich dorobku oraz utrwalania i popularyzacji dawnych receptur. Nabór zgłoszeń etapu wojewódzkiego konkursu trwa do 27 czerwca. Najlepsze potrawy i produkty z etapu wojewódzkiego konkursu awansują i będą rywalizować podczas etapu ogólnokrajowego, którego rozstrzygnięcie odbędzie podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu we wrześniu. – mówi Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
W ramach finału XXIII edycji konkursu etapu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii na najlepszą potrawę regionalną. Laureaci otrzymają nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.
Szczegóły dotyczące konkursu i zgłoszeń można znaleźć na stronie Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu: https://www.umww.pl/xxiii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.
(grz)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie